6
$\begingroup$

When trying to upload firmware I get the following errors:

  1. timeout - cannot sync, or
  2. port is in use

What can be the possible sources of these errors?

$\endgroup$
6
$\begingroup$

There are mainly three reasons for that:

  1. Arduino studio settings should be:
    • Board: Mega 2560 and
    • Programmer: AVR ISP
    • and valid COM port, please see below:

Arduino settings

  1. Please close all slicer's instances (Cura, Slic3r, Repetiter) and host servers and other software that communicate with the printer as they lock the COM port;

  2. Please check that the appropriate usb2serial drivers are installed and working - the best way is to start the serial monitor from the Arduino Studio Tools menu and see if there are any.

$\endgroup$
4
  • 1
    $\begingroup$ +1 for mentioning the slicer software in the overview, the slicer is frequently overlooked and certainly got me a few times wondering why it would not upload! $\endgroup$ – 0scar Apr 20 '18 at 9:05
  • $\begingroup$ how about a too-high baud rate? $\endgroup$ – Roger Apr 20 '18 at 12:17
  • $\begingroup$ @Roger the baud rate is determined by board/programmer in Arduino Studio, that means we don't have access to set it. $\endgroup$ – profesor79 Apr 20 '18 at 12:26
  • 1
    $\begingroup$ 4. There is a preloaded task in your Arduino, I´ve seen this several times. $\endgroup$ – Fernando Baltazar Apr 20 '18 at 18:17

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.