Questions tagged [tevo-tarantula]

This tag should be used for specific questions about specific issues involving the TEVO Tarantula 3D printer.

Filter by
Sorted by
Tagged with
1
vote
0answers
35 views

How do I access Configuration.h?

I am very new to 3D printing and I am trying to adjust my firmware. I use the Arduino IDE 1.8.12. I downloaded the firmware from GitHub that suits my printer, but every time that I try to open the <...
0
votes
1answer
56 views

Extruder temperature failure

I've never made solid prints since I purchased a TEVO Tarantula in December 2019, but since I'm totally new to this sport, I didn't realize I had an issue until after many failures. I kept upping ...
2
votes
1answer
90 views

Printing 2x slower after upgrading to “MarlinTarantula” firmware

I have a TEVO Tarantula printer, recently I have upgraded it's firmware from the stock firmware to marlin 2.0 using this configuration repo. Since upgrading my prints take 2x the time they used to (...
0
votes
0answers
68 views

Too long time to wait for M109 to stabilize when changing extruders

I would like to kindly ask for some advice. I've got 2 extruders and 2 nozzles, they are working fine. I'm printing from Ultimaker Cura 4.1 generated files. I have problems with temperature ...
2
votes
1answer
596 views

Tevo Tarantula auto bed leveling config

As discussed previously on a post, Tevo tarantula Z- port burnt, I've burnt one of my Z endstops ports (I solved this issue and I'm using the Z+ port, normally). I did that trying to install an auto ...
1
vote
1answer
63 views

Tevo tarantula Z- port burnt

I burnt the Z- port for the Z endstop. Can I use the Z+ port? I'm using Jim Brown's Marlin firmware. Any help to change that is highly appreciated. I know nothing about code. Sorry for my ignorance. ...
2
votes
1answer
486 views

How can I fix First Layer Adhesion with BL Touch - Tevo Tarantula

Hope someone might have a view on where to go with this. My prints were coming out pretty good, but since installing a BL Touch to the printer I've been unable to get consistent first layer adhesion. ...
2
votes
2answers
13k views

Getting E1 Thermal Runaway errors, even after replacing the heating element on Tevo Tarantula

Earlier today I successfully completed a small print (less than 1 hour) on our Tevo Tarantula. When it came time to print the next one, I started preheating for PLA and got an "E1 Thermal Runaway" ...
7
votes
1answer
406 views

PTFE pulled into extruder gears

I have a Tevo Tarantula, the problem is that PTFE is getting pulled back to the extruder gears and stopping filament extrusion, do you know how to solve this? Image: One hypothesis I have is that ...
3
votes
1answer
210 views

On my TEVO Tarantula, is there a way to test that its heater pins are working?

I can no longer print anything because I get a E1 heating failed error on my TEVO Tarantula every time I try to heat the hotend. The bed heats just fine. I've removed the heating element and ...
3
votes
2answers
446 views

TEVO Tarantula Z-Axis Lowering Too Far After Endstop Triggered

A z-axis homing issue is giving me an ulcer. I'm hoping someone can help with this. As per usual, after the Z endstop is triggered on my TEVO Tarantula the gantry raises a bit then slowly lowers back ...
1
vote
2answers
872 views

Problem with swapping E0 for E1 (TEVO TARANTULA MARLIN 1.1.x)

Looking at the following code, from Line 139, pins_RAMPS.h Here is the actual code: ...
5
votes
2answers
4k views

How to change E0 to E1 on Marlin 1.1?

I have the same problem as this person but I don't have those lines in my RAMPS.h file as seen here. I've recently burnt my potentiometer on E0 so the motor isn't ...
2
votes
2answers
589 views

How to determine real printing speed (TEVO Tarantula/Cura)?

Recently I noticed that Cura always is giving me less printing time than the print itself takes on my TEVO Tarantula with Marlin firmware. The time difference is about 15 %, at requested 50 ...
3
votes
1answer
648 views

Tevo Tarantula home offset

Following Beny's advice, I've just setup JimBrown-MarlinTarantula firmware. However, my X0 & Y0 points are off the bed. ...
3
votes
2answers
1k views

Tevo Tarantula I3 firmware

I've been trying to get something decent printed for days but nothing works! I have a Tarantula Tevo i3 MKS Base V1.4 and have done a lot of trial & plenty of ...
2
votes
1answer
391 views

Tevo Tarantula incorrectly auto leveling of bed

I decided to try and setup the bed auto level sensor. I downloaded this firmware: TEVO-Tarantula-I3-Marlin-Firmware and followed this tutorial, YouTube - Setting Up Auto Bed Leveling (Tevo Tarantula)....
4
votes
1answer
271 views

Tevo Tarantula extruder motor clinking sounds

The extruder motor makes these clinking sounds. I read about that and I tried to adjust it with its potentiometer, I tried reassembling the clamps, reinserted the leading tube in both ends, cutting ...
4
votes
1answer
157 views

Tevo Tarantula I3 filament clogging up

I have just finished assembling a TT I3, with a large heated bed 220x280, a couple of weeks ago and my first print went well. After a few initial experiments I noticed that the filament will not ...