Questions tagged [troubleshooting]

Use this tag when a logical or systematic search for the source of a problem in order to solve it is requested.

Filter by
Sorted by
Tagged with
0
votes
0answers
7 views

Issues with print Prusa i3 infill breaking and causing clogs

I'm having some issues with my Prusa i3 prints. I'm trying to print the default beer opener print that came with the Prusa's memory card but the infill will break causing clogging and now allowing the ...
0
votes
0answers
28 views

Anet A8 moves down into piece, destroying it, just before the printer is set to finish

I hope someone can help me figure out what's going on with my printer. I have been printing a couple of pieces and it's been printing perfectly. But for some reason every now and then, the printer ...
1
vote
1answer
26 views

Thermal runaway triggers when raising temperature amid cooldown

I've noticed an interesting behavior on my Ender 3 with SKR Mini E3 mainboard and Marlin 2.0.x bugfix firmware. (otherwise, all other hardware is entirely stock) After the hotend/bed are commanded to ...
1
vote
2answers
79 views

What kind of problem is this? How does it correct itself?

I fired up my printer again last night to print something (Printrbot LC that I have customized), and happened to notice the Octopi instance still had a file that I printed ~5 years ago. Also, I ...
1
vote
2answers
61 views

Why are my layers messy and curling off the print bed?

I use an Ender 3, with cheap Amazon "Eryone PLA", which states a range from 190-220 °C, 1.75 mm dia. I have had this for about a year. I use the rough build plate, not the glass. I have ...
2
votes
0answers
30 views

Homing damages limit switches Ender 3

I'm new to 3D printing and have bought an Ender 3. I have printed a few good prints but I'm noticing a worsening issue: When I select "autohome" the axes head towards their limit switches, but the y ...
2
votes
2answers
46 views

Ender 3 Y-Axis Stretched (I don't believe it's layer shifting)

I've got a peculiar issue today, and was looking for some help with it. Of the six Ender 3s I manage at my college, one of them seems to be stretching the Y axis of all the prints I make with it. ...
0
votes
0answers
21 views

Help troubleshooting: wavy/lifting lines [duplicate]

Can someone help me troubleshoot? Seems like it's sticking to the bed, but not well, as lines are somewhat wavy or lifting. Is it related to adhesion? Or maybe I need to clean my extruder? I think I'...
0
votes
1answer
46 views

Casual under-extruding on Ender 3 (don't know what to do anymore!)

I own an Ender 3 that I bought in December 2018. I have now a problem with under extrusion that I don't know how to solve. I tried everything: I changed the nozzle, changed the PTFE, changed the ...
2
votes
1answer
44 views

Slow speed of the delta 3D printer

I'm running a large delta 3D printer with Repetier firmware. The problem that is irritating me is that the speed of the carriages are too slow, like an old lady that is walking in a football field. ...
0
votes
0answers
84 views

object was supposed to be symetrical, but the bottom edge got flatten, why?

The object is supposed to be symmetrical, but it printed with a flat edge. Cura 4.5 even generated support material to make it round, but then it came out like this: I tried printing it in the pegs ...
1
vote
1answer
153 views

All-metal hot-end Creality Ender 3 Pro jamming issues

I have a Creality Ender 3 Pro printer, and just installed the Micro-Swiss All-Metal Hotend for CR-10 S Pro. After installing following the video instructions by Micro Swiss and Teaching Tech, I set it ...
0
votes
1answer
41 views

My Z-axis is limited to 15 mm at height [closed]

I have a Prusa i3 and I have a problem concerning my Z axis. It stops at 15 mm even the object to print is more than this. Can you, please, help me to solve this problem.
0
votes
3answers
89 views

Inconsistent vertical walls on a Robo 3D R1+

I'm trying to troubleshoot an issue with my 3D printer (Robo 3D R1+). It cannot print vertical walls well any more. Here is a picture of what it looks like: The walls are very inconsistent. To ...
0
votes
2answers
45 views

3D printing extruder not warming up

I faced some problem with my 3D printer device. It seems the bed warms up without any problem, however, the hotend does not warm up! Could you please help me identify what the problem is?
1
vote
1answer
30 views

Printing Filatech PETG with HyperCube E3Dv6 Clone fails after 3 smooth layers

Recently I got a PETG filament from Filatech to print with my HyperCube printer with E3Dv6 clone Hotend. First 3 layers for every print are pretty fine but 4th layer doesn't stick and my prints fail ...
3
votes
1answer
112 views

Ender 3 Y Layer Shifting

My school started a robotics club this year and one of the teachers gave us an Ender 3 printer to use, they assembled it the year before but never actually used it so it was sitting in their garage, I ...
2
votes
1answer
70 views

Bed temperature command going to 0 °C with no obvious reason when print is started

Configuration Printrun/Pronterface Slic3r 1.3.0 Windows 10 Arduino Mega + RAMPS 1.4 Marlin 1.1.9 Prusa i3 -- Hephestos BQ with following modifications: 450W PSU (230V to 12V) heatbed 3D touch led ...
2
votes
2answers
78 views

My printer is making mistakes on the right half of the print, but not the left

I am an absolute beginner having issues with my Monoprice Maker select v2 printer. The left half of my prints look fine but the right half always gets messed up. When I watch it print the right half ...
1
vote
1answer
151 views

AnyCubic Chiron shifting in Y axis

I have an AnyCubic Chiron, and sometimes the bed doesn't move correctly. This causes the prints to shift and ruins the print. I've spent a lot of time watching it, and noticed that when this happens,...
1
vote
3answers
95 views

print pausing during printing

I got a new CR-10S 3D printer (I received it at Christmas). It has been printing just fine until yesterday, I was doing a print and it randomly paused, it did not restart on its own, I had to restart ...
1
vote
2answers
68 views

Odd dotting when printing a line

I tried printing a "improved" calibration cube and noticed that the printer was laying down dots instead of a solid line. This was right after switching out my extruder motor and tweaking retraction ...
1
vote
2answers
83 views

Hotend doesn't maintain temperature

I got an Anycubic Predator last month, and after resolving a few mechanical problems, I was able to get it printing decently well. The only significant modification I've made so far is a set of 8-...
0
votes
1answer
171 views

Anycubic i3 Mega incorrect Heated Bed temperature Reading

It's been about a month since I've started using my Anycubic i3 Mega and everything has been going great. But today, I left it alone to print a 3DBenchy and it suddenly stopped mid-print. I didn't see ...
1
vote
2answers
279 views

Extruder motor making a knocking sound, nozzle is not clogged

I've been trying to print anything for the past few days. Every time I go to print something the printer stops pushing plastic out and usually the motor makes a knocking sound. My original thought ...
1
vote
0answers
34 views

E-steps somehow reset, how could it have happened

Background After installing a direct drive extruder (E3D Hemera) to my CR-10S, I calibrated the E-steps so that adequate extrusion would happen; going from ~95 steps/mm to ~390 steps/mm. ...
2
votes
0answers
23 views

FabPro 1000 making flat little discs?

I'm just getting into 3D printing, and I got a FabPro 1000 (to make miniatures, mainly). I've tested it by trying to print a few things, but it's been a disaster every time: It just prints out these ...
3
votes
2answers
111 views

Wavy lines on 1st layer only

I'm getting wavy lines on the first layer only in both the x and y direction identically. The first layer is 0.4 mm with a 0.4 mm tip. The other layers are 0.2 mm. I've tried changing the Z offset ...
1
vote
0answers
55 views

How to solve this extrusion problem?

I was using this model at 100% infill to test extrusion: The printer is an old Printrbot which I converted to Klipper, so I'm doing some tests to ensure correct parameters. ABS filament 3 mm (not 2....
0
votes
0answers
188 views

Anycubic i3 Mega layer shifting

My Anycubic I3 Mega shifts every layer by a little distance making straight model lean to it's side by an angle. For example, this white round blob should've been a straight up cylindrical shape, but ...
2
votes
1answer
200 views

Z-Axis raising and dropping substantially during print knocking print off

I've had my Creality Ender 3 Pro since October 2019. It was running like a dream until about a month ago. The Z-axis started knocking prints off the plate during printing. I've changed mats and worked ...
2
votes
0answers
75 views

Ender 5 Printing Issues

I'm brand new to 3D printing. Just got me an Ender 5 Pro. After messing around for the last couple of days with bed leveling, I'm finally able to get consistent first level all thought I have to ...
4
votes
1answer
116 views

Weird temperature graph and thermal runaway protection triggered

I woke up this morning with my 20 hour long print failed around 15 hour in. I checked the octoprint console, and saw a very weird temperature graph. Later found out thermal runaway protection kicked ...
3
votes
1answer
1k views

Ender 3 displaying wrong temperatures for hotend and bed

I've had issues with my hot end and decided to replace the whole assembly with this. After the replacement, my printer started reading about 135/185 °C for the hot end and bed are both at ...
4
votes
0answers
31 views

Marlin 2.0 Firmware temperature jumping on LCD when trying to configure UBL

Flashed Marlin 2.0 on my Folgertech 2020 Prusa i3 variant. Calibrating seems to have gone smoothly until I tried to set up UBL. Saved the mesh into EEPROM with the ...
2
votes
0answers
107 views

BLTouch Deploying then immediately retracting while homing

I just bought a Creality CR10 Max (this is my 9th printer, 3 of my others are creality and they all have a BLTouch installed). I have only made probably 5 prints on this machine since I bought it ...
5
votes
4answers
137 views

Great prints then suddenly terrible quality

I've been printing with my Ender 3 for a while now and it's been great. I've had very few problems - depending on my settings, these are my typical first layers: However with no settings or ...
0
votes
0answers
34 views

LV8729 on kossel issues with print dimensions (steps)

I've installed the an LV8729 on a kossel, configured with SKR 1.3 and marlin 2.0 with all the jumpers configured in the same way for 16 micro steps for X Y Z axis. Everthing seems fine the printer ...
5
votes
1answer
141 views

Ender 3 X-axis values are not correct

So I just got the Ender 3 and have been trying to print out a part. However, I noticed the printer is trying to print the part, which should be centered in the bed, on the left side. I performed the ...
5
votes
1answer
400 views

Thermal runaway on extruder hotend

I am getting thermal runaway even after PID autotunning many times. I tried 10, 15, 20, 25 and 30 cycles and after reuploading FW onto the printer but I still get the error... I've built a copy of ...
1
vote
0answers
73 views

Does anyone know what would cause this? [closed]

I’m a 3D printing newbie. I’ve tried adjusting various settings but nothing seems to help. Most of the brim looks great and I’m pretty sure my bed is level, but as soon as it starts printing the ...
2
votes
2answers
553 views

Ender 3 BLTouch fails in assorted ways

My recently installed BLTouch probe regularly fails to perform ABL properly. There seem to be 3-4 failure modes: Probe manages some points but fails partway through, with a "probing failed" message ...
3
votes
1answer
27 views

Makerbot Replciator 2x - restarts after heating

Really need some help. Let me run you through as much as possible. I have a replicator 2x. Ive owned this for around 2 weeks now (used). after some teething issues ive been printing really well all ...
4
votes
1answer
100 views

Horizontal line z-axis not printing correctly

I have just started with the FlashForge Creator Pro using the FlashPrint slicer software. I have gotten some nice prints but I am having an issue with a certain print from this model of a knife. See ...
1
vote
0answers
59 views

X / Y axis + Extruder not working on respective ports

On an Ender 3, the X, Y and extruder are not moving when using the prepare menu to move them. If I change the motherboard port for Y to the Z port, the Y moves fine, same goes for the other axis that ...
2
votes
1answer
52 views

Power supply not working

Yesterday during a print, the printer just stopped working and all motors and fans stopped. My printer is a Graber i3. Just before that I saw a flare coming from somewhere in the extruder or from the ...
3
votes
2answers
644 views

Reasons for a PLA print not sticking to bed all the sudden?

Plastic: Same Matterhacker PLA (filament I use every day) Printer: Anycubic i3 Mega (the one I use every day) Slicer: Ultimaker Cura 4.2.1 I don't know what's causing it, I haven't changed any slicer ...
3
votes
1answer
94 views

Ultimaker Cura is adding redundant top/bottom layers

I'm trying to print a supporting base which will house the spindle for an electrostatic rotor. It's basically just a truncated cone with a hole down it's center to house the spindle. For reasons that ...
0
votes
0answers
36 views

Pronterface manual move error

I wonder if anyone has encountered this error message "Clamp manual moves" option) from Pronterface while attempting to move along the X, Y, and Z axes? I just ...
0
votes
0answers
34 views

3D printed object can't print straight upward [duplicate]

I have a weird problem, my object base starts good and then as the object goes to the next layers it is off centered. I have a picture to better explain.