Questions tagged [troubleshooting]

Use this tag when a logical or systematic search for the source of a problem in order to solve it is requested.

Filter by
Sorted by
Tagged with
14 votes
9 answers
44k views

First 3 mm prints poorly, then fine after that

I have an Ender 3 that I have been pretty happy with so far, however it recently started an odd behavior and I can't figure out what's causing it. What happens is that the first ~3 mm of the ...
user avatar
11 votes
7 answers
15k views

Troubleshooting filament slip on MakerBot 5

I run a high school 3D printer lab and we have several 5th generation MakerBot printers. On one of them I have considerable trouble with "thin" prints and filament slip warnings. So far I've tried ...
user avatar
  • 326
10 votes
4 answers
36k views

SLA prints not sticking to build plate

I have been working with our SLA printer (Facture Draken) for a couple weeks now printing in makerjuice waxcast. . I have had some successful prints, but the majority (80%) end up as pancakes stuck ...
user avatar
  • 362
10 votes
4 answers
3k views

Height of printed part is incorrect

I have a weird problem with my old 3D printer, it is a Prusa/Mendel type. When I print a 20 mm cube, X and Y are correct, Z is resulting 16 to 17 mm. I have checked the correctness of the ...
user avatar
  • 581
9 votes
1 answer
5k views

How to fix bulging first layers of print?

The bottom 1-6 layers of my prints always bulge, like an enlarged elephant foot effect. I've tried all the fixes for elephants foot to no avail. I'm using: XYZPrinting DaVinci Jr 1.0 Pro with their ...
user avatar
8 votes
4 answers
8k views

What triggers Marlin's "Click to resume..."?

I have a long print that keeps aborting. At some random point mid-print the printer says "Click to resume...". There is nothing in the G-code that asks for user confirmation. What could it be that ...
user avatar
  • 305
8 votes
2 answers
3k views

Is this banding?

Are these vertical lines described as "banding"? Would the most likely culprit be the extruder? FWIW, this was printed in "vase mode".
user avatar
  • 251
8 votes
3 answers
776 views

Is this hot end salvageable?

Kicked off the second long print in a series (printing Lack enclosure components). First 10 hour print was flawless. Started this one, saw the first layer laid down well, went to bed. Woke up to this (...
user avatar
  • 591
8 votes
1 answer
4k views

Screeching Noise when moving the Z-Axis Down

I have had my Prusa i3 clone for about two years and it has always made a screeching sound when the z-axis is moving down. I have tried many solutions for this problem like greasing the z-rods, ...
user avatar
  • 369
8 votes
1 answer
1k views

Anet A6 - First time assembled, won't turn on

I recently bought an Anet A6 and decided to assemble it today. When I plugged in the power, I don't get any sign of life from the printer. No lights, no bleeps, no fans which are starting to blow. I ...
user avatar
7 votes
2 answers
5k views

Nozzle heats up past the setpoint and increases

I made a few successful prints since I got my CR-10 two weeks ago and I didn't run into any major trouble. The printer is new. Today I set it to "preheat" mode while I was preparing the SD card with ...
user avatar
7 votes
0 answers
115 views

Marlin 2.0 Firmware temperature jumping on LCD when trying to configure UBL

Flashed Marlin 2.0 on my Folgertech 2020 Prusa i3 variant. Calibrating seems to have gone smoothly until I tried to set up UBL. Saved the mesh into EEPROM with the ...
user avatar
  • 201
6 votes
3 answers
873 views

Build plate cools during print

I am using a Flashforge Creator Dual Extrusion 3D Printer with RepG (ReplicatorG), and tonight a print completely detached from the build plate. I reset everything and watched it closely. It is a ...
user avatar
  • 661
6 votes
3 answers
11k views

Bed too close to nozzle?

I've been having some bed adhesion problems that I have been trying to solve by leveling the bed. I think that it's pretty level now but when I start a print the lines seem pretty flat. Is this true? ...
user avatar
6 votes
3 answers
6k views

Ender 3 distance between nozzle and bed changing on Y-axis

After I level my Ender 3, the distance between the nozzle and the bed seems fine on both ends, but moving the bed on the Y axis shows that it's increasing and decreasing for three times, which I just ...
user avatar
  • 83
6 votes
2 answers
294 views

Line width changes depending on the direction the print head moves

I just re-ran all basic calibration steps from the Original Prusa i3 MK2 Manual. Now, when doing the first layer calibration, lines that are running in positive X direction are ok, while those ...
user avatar
6 votes
1 answer
2k views

Perplexing Y-axis shifting problem - only in positive y direction, and only on moves of a very specific radius

I'm running a RepRap based ORDBOT Hadron on Repetier firmware version 1.0 that I built from a kit. I've slowly worked out the kinks but this one is an utter doozy. Basically I occasionally get ...
user avatar
6 votes
1 answer
6k views

Ender 3 V2 blank screen and LCD continuous beeping with clicks

So I have been having an ongoing problem with my printer that I just can't solve. I don't usually ask the questions on stack exchanges until my problem gets unsolvable. Unfortunately like this one ...
user avatar
6 votes
3 answers
7k views

Z-Axis does not appear to be working on Ender-3 Pro

So, the wife got me a Creality Ender-3 Pro 3d Printer for Christmas. Assembly was easy, axis movements are all solid... when I go to print the test-dog.gcode file provided with the machine, it comes ...
user avatar
5 votes
2 answers
4k views

Prusa i3 Mk3 - Top layer wrinkles (not on buildplate)

Recently started using my kit Prusa I3 Mk3 and noticed that with large horizontal surfaces a wrinkling pattern is emerging. As you can see in the image the wrinkles seem to run parallel, the surface ...
user avatar
  • 75
5 votes
4 answers
4k views

How to improve this Benchy? BIQU B1

I have just acquired my first 3D printer, a BIQU B1. Overall I'm quite pleased with the printing results but I'm having minor defects on the Benchy test. I'm not sure what the problem is, but I guess ...
user avatar
  • 71
5 votes
5 answers
782 views

Great prints then suddenly terrible quality

I've been printing with my Ender 3 for a while now and it's been great. I've had very few problems - depending on my settings, these are my typical first layers: However with no settings or ...
user avatar
  • 173
5 votes
4 answers
55k views

Getting E1 Thermal Runaway errors, even after replacing the heating element on Tevo Tarantula

Earlier today I successfully completed a small print (less than 1 hour) on our Tevo Tarantula. When it came time to print the next one, I started preheating for PLA and got an "E1 Thermal Runaway" ...
user avatar
  • 111
5 votes
1 answer
302 views

Unknown issue affecting print quality

I have been having issues with a vase print using a FlashForge Creator Pro. I am using the default slicer for the printer(FlashPrint) because the Creator Pro only accepts ...
user avatar
  • 193
5 votes
2 answers
988 views

While filament loading extruded filament wiggles

I cleaned up my Flashforge Creator Dual tonight, and loaded some transparent ABS prepping for a print. The filament extruded fine, then started to wiggle, then became fine again. Hot end is 0.4 mm ...
user avatar
  • 661
5 votes
1 answer
1k views

Thermal runaway on extruder hotend

I am getting thermal runaway even after PID autotunning many times. I tried 10, 15, 20, 25 and 30 cycles and after reuploading FW onto the printer but I still get the error... I've built a copy of ...
user avatar
5 votes
3 answers
4k views

Filament moving around and not sticking to bed

I have only just set up my Anet A6 today. I am trying to print a calibration box, but the print is moving around the bed while trying to print. Any ideas how to fix this? The documentation is very ...
user avatar
5 votes
4 answers
1k views

How can I avoid jamming in the feeder?

Recently, at work we bought a Guider II printer from FlashForge. When we try to print models using a high resolution or models with a too high printing time, the feeder gets clogged. And the feeder is ...
user avatar
5 votes
2 answers
1k views

Where did I go wrong by trying to add an extra motor to my board?

I'd like to add an extra motor to my board and I'm not sure where I went wrong. The motor will be used to spin a rotating wheel/carriage of potential hot ends to switch to. Because it's just a motor ...
user avatar
  • 1,580
5 votes
1 answer
14k views

Error:Printer halted. kill() called!

When printing cube.gcode using Pronterface I get: Print started at: 23:07:31 After 8 seconds I get: ...
user avatar
  • 195
5 votes
1 answer
4k views

How to test Arduino Mega, RAMPS 1.4 and Full Graphic Smart Controller LCD?

Unfortunately, my extruder 8825 driver ended up fried. I guess this might have damaged the Arduino Mega and RAMPS Board. I tested the Arduino Mega and I'm pretty sure that it is fried too, so I ...
user avatar
  • 541
5 votes
1 answer
761 views

Weird temperature graph and thermal runaway protection triggered

I woke up this morning with my 20 hour long print failed around 15 hour in. I checked the octoprint console, and saw a very weird temperature graph. Later found out thermal runaway protection kicked ...
user avatar
5 votes
1 answer
2k views

Ender 3 X-axis values are not correct

So I just got the Ender 3 and have been trying to print out a part. However, I noticed the printer is trying to print the part, which should be centered in the bed, on the left side. I performed the ...
user avatar
5 votes
4 answers
4k views

Troubleshooting printing layer squashing?

I am having a strange intermittent printing error specific to one particular object I'm trying to print. My printer is a BCN3D Sigma R17. I am printing a thin wall (0.6mm) cup object. I'm using: ...
user avatar
  • 151
5 votes
1 answer
3k views

Infill failure when printing larger prints

I'm new to 3D printing an I just got a Creality Ender 3 and I think I'm getting some good results with small prints. However, now that I'm trying some bigger prints and I'm running into infill ...
user avatar
  • 193
5 votes
1 answer
481 views

Missing print steps in e-waste 3d printer

I'm trying to create a 3D printer based on this instructable, EWaste 60$ 3DPrinter. I have followed the steps provided there, and I'm facing the problem that the x-axis isn't able to move, i.e. the ...
user avatar
  • 51
4 votes
4 answers
304 views

Reinforcing inter-layer seams

I'm using my printer for some baby toys. My last print was one of those pillars for stacking rings, base 5. The basic format includes a base and a pillar coming up perpendicularly in the middle. A box ...
user avatar
4 votes
3 answers
13k views

After some time stepper motor is hot

I have three stepper motors. One Nema 17 - 2.4 ohm, the second smaller noname from color printer - 9.5 ohm and third the smallest noname from cdrom - 10.5 ohm. I have connected them to arduino mega ...
user avatar
  • 195
4 votes
3 answers
190 views

Extruder problem

When I am trying to print something on my home made 3D printer, I can print the first and second layer, then the Bowden extruder's gear starts slipping; it cannot push the filament anymore,the gear is ...
user avatar
  • 71
4 votes
2 answers
6k views

Slicer settings for easy support material removal

What are the best settings for Ultimaker Cura to have support material that's easy to remove for my Anet A8. I have printed an object with two different spools of PLA (same manufacturer just different ...
user avatar
4 votes
2 answers
79 views

Help With PLA settings

I’m just getting my feet wet with 3D printing, and I’ve had a few prints do this. Curious if anyone has any ideas for me that might help clean this up? (I don’t really have anyone in my personal ...
user avatar
  • 165
4 votes
2 answers
2k views

PLA Issue printing first 3 mm with Ender 3 Pro

I´ve tried tunning printer settings with different Nozzle(190-210 ºC)/ Bed(0-60 ºC) Temperatures, Fan Speeds (0-100 %), Cura and Slicer adjustemens but nothing worked. I still get the ...
user avatar
4 votes
7 answers
28k views

Ender 3 pro extruder skipping steps, tried multiple things

I've already asked this question somewhere else but unfortunately I had little luck. So... my Ender 3 Pro extruder just started skipping steps, as in the gears (and the gear pinion) will rotate but ...
user avatar
4 votes
2 answers
752 views

Ultimaker Cura is adding redundant top/bottom layers

I'm trying to print a supporting base which will house the spindle for an electrostatic rotor. It's basically just a truncated cone with a hole down it's center to house the spindle. For reasons that ...
user avatar
4 votes
2 answers
718 views

Different lengths of filament is extruded with different temperatures

TL;DR: I'm looking to change the steps per mm but I'm not sure what to set it to. Do I decide on a temperature and change the rate based on the percentage for that temp? Or is there a more general ...
user avatar
4 votes
3 answers
675 views

Very old 3D Printer, which brand or type is this?

I just received an old 3D printer from one of my school teachers. I have no idea whatsoever as to which brand it is, no instruction manual attached to it, or any other info about it. How can I find ...
user avatar
  • 51
4 votes
2 answers
102 views

Ender 3 doesn't extrude enough?

I tried printing something after 7 weeks of not using the printer (before it worked greatly) and I think it doesn't extrude properly (although I'm not sure about it). When I tell the printer to ...
user avatar
4 votes
1 answer
4k views

All-metal hot-end Creality Ender 3 Pro jamming issues

I have a Creality Ender 3 Pro printer, and just installed the Micro-Swiss All-Metal Hotend for CR-10 S Pro. After installing following the video instructions by Micro Swiss and Teaching Tech, I set it ...
user avatar
  • 41
4 votes
1 answer
390 views

How to resume an unfinished project

I was printing a lid for a box in my Ender 3 pro printer. But I don't know why it stopped printing and moved aside when it does in finished printings. This happened at midnight and I didn't see it ...
user avatar
4 votes
1 answer
16k views

Ender 3 displaying wrong temperatures for hotend and bed

I've had issues with my hot end and decided to replace the whole assembly with this. After the replacement, my printer started reading about 135/185 °C for the hot end and bed are both at ...
user avatar

1
2 3 4 5 6