Questions tagged [troubleshooting]

Use this tag when a logical or systematic search for the source of a problem in order to solve it is requested.

Filter by
Sorted by
Tagged with
2
votes
1answer
234 views

Basic Spinning Top Prints Fail in Same Location

My attempted prints on my Creative Ender3 of model: https://www.thingiverse.com/thing:23686 The print uses support structures (generated by Ultimaker Cura) failed in the same location twice. It is ...
6
votes
3answers
6k views

Z-Axis does not appear to be working on Ender-3 Pro

So, the wife got me a Creality Ender-3 Pro 3d Printer for Christmas. Assembly was easy, axis movements are all solid... when I go to print the test-dog.gcode file provided with the machine, it comes ...
3
votes
2answers
848 views

Limit Switch problems on RAMPS 1.4 and custom built 3D Printer running Marlin 1.1.0-rc6

So I am trying to fix a custom built 3D printer for my institute and am running into a problem I can't wrap my head around. So the limit switches for Y-axis and Z-Axis work just fine, but the X-Axis ...
0
votes
3answers
182 views

My print failed and looks charred

I started a print on my Monoprice Select v2 and let it run. I'm printing with Dikale PLA at 200 °C extruder and 60 °C build plate temperatures. My initial layer speed is 30mm/s then ...
5
votes
1answer
3k views

How to test Arduino Mega, RAMPS 1.4 and Full Graphic Smart Controller LCD?

Unfortunately, my extruder 8825 driver ended up fried. I guess this might have damaged the Arduino Mega and RAMPS Board. I tested the Arduino Mega and I'm pretty sure that it is fried too, so I ...
2
votes
2answers
926 views

Cube edges squished?

I printed a test cube with ABS on my Ender 3 and after some tuning, I still have a problem I cannot solve. Two of the vertical edges (I believe they are the ones on the X+ side) are slightly squished ...
1
vote
1answer
536 views

Prusa i3 pro W - not extruding

I'm trying to do my first ever print with my Geeetech prusa i3 pro. When I try to print that printer seems to work, x,y,z axis all moving ok. What isn't working is that little to no plastic is being ...
2
votes
1answer
5k views

Hotend does not reach set temperature

If I set the temperature of my hotend with pronterface to 200 °C, the temperature never reaches that value. For instance, it almost reaches the target with a temperate of 196/197 °C and then starts to ...
2
votes
2answers
3k views

RAMPS board - no power to heatbed

I'm setting up my first 3D Printer, a Prusa i3 MK2 clone. When I try to heat the bed, nothing happens. Then Marlin throws this error after a while: ...
2
votes
1answer
524 views

Extruder_2 Stepper Motor does not work

I have a FlashForge Creator Pro. It is equipped with the board revision V SF7.7. My Right extruder prints great, however, the left does not work at all. I have tried to diagnose the cause, but at ...
3
votes
1answer
1k views

Wanhao Duplicator i3 plus temperature out of control

I have a reasonably new Wanhao Duplicator i3 plus that has been printing happily for a few weeks. This morning it has developed a new error. When you hit pre-heat for PLA (target temperature 200&...
4
votes
3answers
43k views

Getting E1 Thermal Runaway errors, even after replacing the heating element on Tevo Tarantula

Earlier today I successfully completed a small print (less than 1 hour) on our Tevo Tarantula. When it came time to print the next one, I started preheating for PLA and got an "E1 Thermal Runaway" ...
3
votes
2answers
291 views

Layer shifting on product printing after raft support structure

First post here, so please forgive me for any silly mistakes. Recently the y-axis (I think, forward-backward) has started skipping forward when printing the first layer of my print. It prints the ...
4
votes
2answers
617 views

Different lengths of filament is extruded with different temperatures

TL;DR: I'm looking to change the steps per mm but I'm not sure what to set it to. Do I decide on a temperature and change the rate based on the percentage for that temp? Or is there a more general ...
0
votes
1answer
900 views

Z-axis of Anet A8 always moves additional 5 mm upwards when moving X and Y-axis in Ultimaker Cura

I have an Anet A8 using the Marlin 1.1.8 Firmware. There are two (very much related) things that bother me: G00 Z0 (after auto home from printer menu which ...
2
votes
1answer
193 views

Anet A8 won't print properly

I recently bought the Anet A8 from Gearbest. Everything so far seems in order, but one big problem. No matter which filament I used (PLA and ABS), the result is always like this: In the picture ...
7
votes
1answer
3k views

Screeching Noise when moving the Z-Axis Down

I have had my Prusa i3 clone for about two years and it has always made a screeching sound when the z-axis is moving down. I have tried many solutions for this problem like greasing the z-rods, ...
1
vote
1answer
68 views

CTC Formaker Air Printing

I have a CTC Formaker 4 in 1 3D Printer. It has worked great for a long while but now it is messing up. It will print fine for awhile and then the filament will stop coming out but the printer keeps ...
7
votes
4answers
7k views

What triggers Marlin's "Click to resume..."?

I have a long print that keeps aborting. At some random point mid-print the printer says "Click to resume...". There is nothing in the G-code that asks for user confirmation. What could it be that ...
5
votes
1answer
263 views

Unknown issue affecting print quality

I have been having issues with a vase print using a FlashForge Creator Pro. I am using the default slicer for the printer(FlashPrint) because the Creator Pro only accepts ...
5
votes
3answers
664 views

Build plate cools during print

I am using a Flashforge Creator Dual Extrusion 3D Printer with RepG (ReplicatorG), and tonight a print completely detached from the build plate. I reset everything and watched it closely. It is a ...
7
votes
2answers
4k views

Nozzle heats up past the setpoint and increases

I made a few successful prints since I got my CR-10 two weeks ago and I didn't run into any major trouble. The printer is new. Today I set it to "preheat" mode while I was preparing the SD card with ...
4
votes
3answers
577 views

Very old 3D Printer, which brand or type is this?

I just received an old 3D printer from one of my school teachers. I have no idea whatsoever as to which brand it is, no instruction manual attached to it, or any other info about it. How can I find ...
6
votes
2answers
245 views

Line width changes depending on the direction the print head moves

I just re-ran all basic calibration steps from the Original Prusa i3 MK2 Manual. Now, when doing the first layer calibration, lines that are running in positive X direction are ok, while those ...
6
votes
1answer
2k views

Perplexing Y-axis shifting problem - only in positive y direction, and only on moves of a very specific radius

I'm running a RepRap based ORDBOT Hadron on Repetier firmware version 1.0 that I built from a kit. I've slowly worked out the kinks but this one is an utter doozy. Basically I occasionally get ...
7
votes
2answers
3k views

Is this banding?

Are these vertical lines described as "banding"? Would the most likely culprit be the extruder? FWIW, this was printed in "vase mode".
7
votes
1answer
1k views

Anet A6 - First time assembled, won't turn on

I recently bought an Anet A6 and decided to assemble it today. When I plugged in the power, I don't get any sign of life from the printer. No lights, no bleeps, no fans which are starting to blow. I ...
2
votes
2answers
62 views

Filament is not stuck

That's my first 3d printer. I'm using Repetier Host as the brand recomends, and set all the configuration as the recommended one. I decided to print one STL file but the result is not the best one. ...
5
votes
1answer
470 views

Missing print steps in e-waste 3d printer

I'm trying to create a 3D printer based on this instructable, EWaste 60$ 3DPrinter. I have followed the steps provided there, and I'm facing the problem that the x-axis isn't able to move, i.e. the ...
4
votes
1answer
350 views

Is my 3D printer totally dead?

The last few days my 3D printer has not been working, despite the fact that the LCD Screen has been working perfectly (since the problem the LCD bright potentiometer went very sensitive, so the ...
2
votes
1answer
2k views

Object got unstuck from printing mat

So I was trying to print 3DBenchy on my new Wanhao i3+. PLA plastic, basic high quality settings in Cura (I guess 0.06 mm layer, 40 mm/s speed, 50c bed temp, 195c extruder temp). I didn't use any tape,...
9
votes
4answers
32k views

SLA prints not sticking to build plate

I have been working with our SLA printer (Facture Draken) for a couple weeks now printing in makerjuice waxcast. . I have had some successful prints, but the majority (80%) end up as pancakes stuck ...
5
votes
4answers
4k views

Troubleshooting printing layer squashing?

I am having a strange intermittent printing error specific to one particular object I'm trying to print. My printer is a BCN3D Sigma R17. I am printing a thin wall (0.6mm) cup object. I'm using: ...
10
votes
7answers
14k views

Troubleshooting filament slip on MakerBot 5

I run a high school 3D printer lab and we have several 5th generation MakerBot printers. On one of them I have considerable trouble with "thin" prints and filament slip warnings. So far I've tried ...
5
votes
2answers
879 views

While filament loading extruded filament wiggles

I cleaned up my Flashforge Creator Dual tonight, and loaded some transparent ABS prepping for a print. The filament extruded fine, then started to wiggle, then became fine again. Hot end is 0.4 mm ...
8
votes
4answers
2k views

Height of printed part is incorrect

I have a weird problem with my old 3D printer, it is a Prusa/Mendel type. When I print a 20 mm cube, X and Y are correct, Z is resulting 16 to 17 mm. I have checked the correctness of the ...

1 2 3 4
5